Geluksbudget
Home Geluksgericht werken Testimonials Documentatie Leden Veelgestelde vragen Actueel Contact

Testimonials


Heeft niet ieder mens het recht zoveel mogelijk gelukkig te zijn?

Hanny (hyves blog 2)


Heeft niet ieder mens het recht zoveel mogelijk gelukkig te zijn? Toch leven er heel veel mensen in een situatie waardoor ze hun deur niet meer uitkomen: vanwege armoede, handicap of verdriet, totaal geïsoleerd van de buitenwereld staan. Niemand kent ze.

Hierover heb ik veel nagedacht nadat mijn broer me gisteren opbelde. Hij vertelde dat hij een geluksbudget van de gemeente kreeg en dat ze meteen aan hem hadden gedacht. Vandaag was ik bij hem. Hij klonk blijer, deed blijer, kon zelfs zijn afwas doen, kon blijven staan terwijl dit normaal niet lukt. Gisterenavond had hij zelfs muziek gemaakt. Alleen het feit dat een instantie hem belde en iets wil geven maakt hem al zo blij. Het moet voelen alsof hij de lotto heeft gewonnen, al gaat het ‘maar’ om een paar honderd eurootjes. Hij bestaat weer, is geen nummer op papier. Net thuis uit het ziekenhuis en dan zomaar gebeld worden dat je recht hebt op een geluksbudget.

 
Waarom kan niet ieder mens die het nodig heeft zo'n budget krijgen? We geven handenvol geld uit aan oorlogen of onderhoud van koninklijke zeilboten en daar doet niemand moeilijk over. Er is zoveel armoede, er zijn zoveel mensen die het psychisch niet meer aankunnen of ziek zijn. Voor zij de juiste hulp krijgen gaan er maanden, soms jaren overheen. Hoeveel mensen zijn er waarvan je niet weet dat ze bestaan die in zware depressies wegzinken omdat ze afgesneden zijn van het leven? Die niet eens de energie hebben om hulp te zoeken, vooral als dat na één hulpkreet niet juist opgepikt wordt?
 
Toen ik de huisartsenpraktijk van mijn broer belde en vroeg of hij niet af en toe thuis gecontroleerd kon worden voor zijn bloeddruk omdat hij daar medicijnen voor heeft, werd me eerst gezegd dat ze problemen ermee hadden dat hij rookte. Als hij niet rookte kon hij wel daar in de praktijk komen. Toen ik zei dat het voor hem een enorme strijd is waar hij tegen vecht en hij heus zijn best doet maar het zowel psychisch als lichamelijk heel zwaar heeft, kon er toch iemand bij hem langs komen.

Dat oordelen ben ik zo beu. Hij zou toch wel komen als hij kon en heb je omdat je rookt geen recht meer op medische hulp?! Als ze zoiets tegen hem zouden zeggen zou hij nooit meer een huisarts durven bellen. Beseffen ze dan niet dat dat juist zijn kwaal is? Beseffen ze niet dat hij nooit meer durft te komen als ze hem nu afwijzen? Bah... dat zelfs een huisartsenpraktijk zo moet oordelen. Vogelvrij aan je lot overgelaten.

Dan de gemeente Hengelo met hun geluksbudget... dat is iets waar mensen blijer van worden, zelfs ik! Maak mijn broertje maar blij, zijn leven is al zwaar genoeg geweest. En dat, dat weten ze waarschijnlijk niet bij die huisartsenpraktijk, denk ik dan later. Want dat boeit ze niet!
 

Overige Testimonials

Ik durf weer Zonder Geluksroute had ik veel gemist Een besmettelijk project Ik ben nu alle dagen weg Spannend jeugdboek dankzij het Geluksbudget Participatie en integratie is een zeer belangrijk speerpunt van MEE Eindelijk iets helemaal voor mezelf Met mijn brommer kom ik nu overal Petje af dat dit bestaat. Geluksbudget, haha, wat een leuk woord! De gemeente Almelo heeft lef getoond Vissen maakt mijn hoofd leeg Ik kan af en toe weer eens juichen