Geluksbudget
Home Geluksgericht werken Testimonials Documentatie Leden Veelgestelde vragen Actueel Contact

De Geluksroute: welbevinden voor kwetsbare mensen


Zorg aan kwetsbare groepen is tot nu toe meestal probleemgericht. Een goed alternatief is het om deze mensen aan te spreken op wat zij zelf ervaren als welbevinden, passie en intrinsieke motivatie.

Dat stelt gedragswetenschapper Laura Weiss Op donderdag 13 oktober promoveert zij aan de faculteit BMS van de Universiteit Twente (Institute for Innovation and Governance Studies - IGS) in opdracht van stichting Arcon en ZonMw.

In haar proefschrift Direction: Happiness. Improving well-being of vulnerable groups’ onderzoekt Laura Weiss de zogeheten ‘Geluksroute’. Deze interventie richt zich op een kwetsbare groep met diverse risicofactoren voor een laag welbevinden: eenzaamheid, chronische gezondheidsklachten en een lage sociaal-economische status. Weiss: “De huidige zorg is ingesteld op problemen en klachten, diagnose en behandeling. Maar bij de zeer kwetsbare groep die wij hebben onderzocht, blijkt die aanpak onvoldoende. De meesten kunnen door hun meestal meervoudige chronische ziektes, zoals reuma of diabetes, niet meer werken en zijn in een sociaal isolement terecht gekomen. Ze ontvangen meer en meer zorg, zonder verder te komen in hun leven.”

Lees meer op UT. Nieuws.Overige berichten

› TcTubantia 17 nov '12: De route naar geluk › SCP Rapport: Sturen op Geluk - hoofdstuk 6 over Geluksroute › Perspectief voor zwaarbelaste mantelzorgers met Geluksroute en NLP › Brainstormsessies van start › Masterclass Overijssel brengt geluk - 16 december 2009 › Veerkracht