Geluksbudget
Home Geluksgericht werken Testimonials Documentatie Leden Veelgestelde vragen Actueel Contact

Veerkracht


In de Engelse taal hebben ze een prachtig woord voor veerkracht: resilience. Ik hoorde het laatst herhaalde malen in een tv-documentaire over de economische crisis. Onderzocht werd hoe het zit met de ‘resilience’ van de samenleving om met deze crisis om te gaan. Ik vraag me af: is de maatschappelijke resilience een optelsom van de veerkracht van alle inwoners samen? Of is 1+ 1 veel meer dan 2?

De deelnemers van het PGB Welzijn zijn mensen, die het hoofd moeten bieden aan vele tegenslagen en persoonlijke crisissituaties. Geconfronteerd worden met fikse en langdurige gezondheidsproblemen is al heel wat, maar daar blijft het niet bij. Zaken zoals financiën en het contact met familie, buren, vrienden veroorzaken eveneens de nodige kopzorgen. Het is telkens weer ontroerend te ervaren hoe deze mensen zich er uiteindelijk niet onder laten krijgen. Hoe de consulenten van het PGB Welzijn er bijna altijd in slagen om het vlammetje weer aan te wakkeren. Ik heb groot respect voor het geduld en de vindingrijkheid van de consulenten én voor de veerkracht, die ze bij de cliënten naar boven weten te halen.

We hebben in Almelo het PGB Welzijn uitgebreid naar de psychiatrie. Onlangs heeft de allereerste cliënt een PGB Welzijn GGZ gekregen. Ik vond dat een fantastische mijlpaal. Haar wens is het volgen van een naaicursus. Dat vindt ze leuk om te doen en het mes snijdt aan twee kanten. Want ze wil ook aan de slag met de aankleding van huis en gezin. De consulent stimuleerde haar om zelf op zoek te gaan naar een geschikte cursus. Naar een plek, waar ze zich prettig en veilig zou kunnen voelen. De zoektocht was voor haar al een leuke activiteit op zich. Een lonkend perspectief, waarbij mevrouw zelf het heft in handen had.
Laat deze allereerste cliënte van het PGB Welzijn GGZ nou gekozen hebben voor het naaiatelier dat tot stand is gekomen dankzij het Geluksbudget De Riet! De oprichtster van het naaiatelier weet uit eigen ervaring dat het leven niet altijd over rozen gaat en hoe belangrijk het is om dan een steuntje in de rug te krijgen. Zij biedt in haar naaiatelier ook ruimte aan bijstandsmoeders om kleding te komen vermaken. Volgens mij is dat eerder een vermenigvuldiging dan een optelsom.

De veerkracht van de twee vrouwen in mijn verhaal overstijgt het individuele, het gaat over de veerkracht van een wijk, misschien zelfs wel van een hele stad, een land….
Resilience, ik heb iets met dat woord.Overige berichten

› De Geluksroute: welbevinden voor kwetsbare mensen › TcTubantia 17 nov '12: De route naar geluk › SCP Rapport: Sturen op Geluk - hoofdstuk 6 over Geluksroute › Perspectief voor zwaarbelaste mantelzorgers met Geluksroute en NLP › Brainstormsessies van start › Grondlegger Geluksbudget, Gerard Nordkamp neemt na 35 jaar afscheid › Masterclass Overijssel brengt geluk - 16 december 2009