Geluksbudget
Home Geluksgericht werken Testimonials Documentatie Leden Veelgestelde vragen Actueel Contact

Masterclass


16 december 2009, Landschap, noaberschap en geluk

Bestemd voor: Bestuurders en beleidsmedewerkers Wmo / Wwb / Awbz (ministerie VWS, provinciën, gemeenten), bestuursleden, directieleden, beleidsmedewerkers ouderenzorg, ZonMw, MEE, CMO’s, zorgkantoren, Movisie, Trimbos, Divosa, Universiteiten en Hogescholen (sociale wetenschappen, gedragswetenschappen, bestuurskunde).
 

Het begon in Almelo met het PGB Welzijn: een praktische en succesvolle geluksroute die ook wel ‘geluksbudget’ wordt genoemd. Dankzij een investering van de provincie werkt men inmiddels in tien Overijsselse gemeenten met het geluksbudget. Overijsselse gemeenten en de provincie hebben daarmee goed aangevoeld dat duurzaam geluk de nieuwe norm gaat worden. Daarom brengt Overijssel geluk, niet alleen naar haar eigen inwoners, maar ook naar de rest van Nederland. Overijssel zal bekend staan om landschap, noaberschap en vanaf 2010 ook geluk.

In het geluksgericht werken kan men veel elementen van de stroming van de positieve psychologie terugvinden; zo gaat het uit van de potentie van mensen, het geluk vinden in kleine zaken en de hoge mate van autonomie voor deelnemers. De verschillende geluksprojecten in Overijssel laten niet alleen opzienbarende resultaten zien met betrekking tot de mensen die zij helpen, ze geven ook de belofte van besparing op maatschappelijke kosten. Daarom is geluksgericht werken niet alleen interessant als het gaat om de Wmo en de AWBZ, maar ook voor de Wwb en voor zorgverzekeraars.
 
De masterclass wordt georganiseerd door SVWO / Arcon in opdracht van de gemeente Almelo en de provincie Overijssel. Naast onderstaande sprekers is er een aantal workshops te volgen om de deelnemers praktische handvatten te bieden in het kader van geluksgericht werken.
  • Onder Theo Schoutens’ wethouderschap is het PGB Welzijn (ook wel Geluksbudget) in Almelo gegroeid naar verschillende volwassen en succesvolle instrumenten, mede dankzij Gerard Nordkamp en Leny Claessens.
  • Gert Ranter heeft als gedeputeerde het geluksgerichte werken weten te verspreiden naar negen andere gemeenten in Overijssel,
    hierin ondersteunt door SVWO / Arcon.
  • Sociaal geriater dr. Anneke van der Plaats stond aan de basis van het PGB Welzijn.
  • Jan Auke Walburg is directeur van het Trimbosinstituut en schrijver van “Mentaal vermogen investeren in geluk”.
  • Professor Erwin Seydel is afdelingshoofd Psychologie en Communicatie van Risico en Gezondheid van de UT en adviseur aan o.a. de WRR en de VN. Samen onderschrijven zij het belang van investeren in geluk.