Geluksbudget
Home Geluksgericht werken Testimonials Documentatie Leden Veelgestelde vragen Actueel Contact

Wat is het?


In het geluksgericht werken kan men veel elementen van de stroming van de positieve psychologie terugvinden; zo gaat het uit van de potentie van mensen, het geluk vinden in kleine zaken en de hoge mate van autonomie voor deelnemers.

Werken vanuit geluk stimuleert en activeert mensen die in een benarde positie zitten. Dat gebeurt door een beroep te doen op hun intrinsieke motivatie of ambitie. Het begint met één van de volgende vragen:

  • Waar wordt u gelukkig van?
  • Waar gaan uw ogen weer van twinkelen?
  • Wat had u altijd al willen doen?

Een Geluksroute is professionele begeleiding en een kleine, eenmalige persoonlijke subsidie die zonder al teveel gedoe ingezet kan worden voor zelf gekozen activiteiten.

Het doel van een Geluksroute is sociale activering. Daarbij maakt het niet zoveel uit of het activering naar vrijetijdsactiviteiten of naar werk is. Het geld werkt voor mensen die bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte in een sociaal isolement verkeren als een eerste stimulans. Maar de intensieve ondersteuning die bij het nemen van de eerste drempel geboden wordt is onontbeerlijk. Door een Geluksroute kan de gemeente in contact komen met inwoners die ze anders nauwelijks bereikt. Het zorgt er ook voor dat de gemeente en de uitvoeringspartners op een -voor welzijn- bijzondere wijze te werk gaan, namelijk vraaggestuurd.